130ή Σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών του Συμβουλίου της Ευρώπης στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης (ΥΠΕΞ, 10:00) – Επετειακή Εκδήλωση για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (Βουλή, 18:00) – (Τετάρτη, 04.11.2020)

Στην Αθήνα θα χτυπά αύριο η “καρδιά” του Συμβουλίου της Ευρώπης, καθώς στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας στο επίκεντρο της οποίας βρίσκεται η πανδημία και τα ανθρώπινα δικαιώματα, θα πραγματοποιηθεί η 130ή Σύνοδος Υπουργών Εξωτερικών των κρατών – μελών του Οργανισμού.

Στη συνεδρίαση της Υπουργικής Συνόδου, θα απευθύνει  χαιρετισμό ο Πρωθυπουργός κ. Κυριάκος Μητσοτάκης. Τις εργασίες της Συνόδου θα ανοίξει, στις 10πμ με ομιλία του, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, την οποία μπορείτε να την παρακολουθήσετε ζωντανά μέσω της επίσημης ιστοσελίδας της Ελληνικής Προεδρίας https://coegreekchairmanship2020.gov.gr/social-media/ και των επίσημων λογαριασμών
https://www.facebook.com/coegreekchairmanship2020/live/ και
https://www.youtube.com/c/GreekChairmanshipCouncilofEurope/.

Στην Υπουργική Σύνοδο της Αθήνας, θα συμμετάσχουν με φυσική παρουσία, η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου, κα Marija Pejcinovic Buric, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κ. Robert Spano, o Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου, κ. Rik Daems και η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, κα Dunja Mijatovic.

Λόγω των περιορισμών που επιβάλλει η πανδημία, η συμμετοχή των Υπουργών Εξωτερικών των 47 κρατών – μελών του Συμβουλίου της Ευρώπης θα γίνει μέσω τηλεδιάσκεψης.

Στο πλαίσιο της Υπουργικής Συνόδου, αναμένεται να εκδοθεί Κείμενο Διακήρυξης σχετικά με την προάσπιση της Δημοκρατίας, του Κράτους Δικαίου και των Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων σε καιρό πανδημίας. Επίσης, θα ανακοινωθεί η ίδρυση του Παρατηρητηρίου της Ιστορίας.

Μετά το πέρας της Υπουργικής Συνόδου, θα ακολουθήσουν κοινές δηλώσεις στον Τύπο από τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών κ. Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη και τη ΓΓ του Συμβουλίου  κα Marija Pejcinovic Buric, περί ώρα 13:30. (Υπουργείο Εξωτερικών, 7ος όροφος, Ακαδημίας 1, Αθήνα)

Στη συνέχεια, στις 6 το απόγευμα, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας, θα πραγματοποιηθεί στη Βουλή (Αίθουσα Γερουσίας) Επετειακή Εκδήλωση για τη συμπλήρωση 70 χρόνων από την υπογραφή της Ευρωπαϊκής Σύμβασης Δικαιωμάτων του Ανθρώπου (ΕΣΔΑ), με κεντρική ομιλήτρια την ΑΕ την Πρόεδρο της Δημοκρατίας, Κατερίνα Σακελλαροπούλου.

Στην εκδήλωση, επίσης, θα συμμετάσχουν ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος Επιτροπής Υπουργών, κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, η βουλευτής και Επικεφαλής της Ελληνικής Αντιπροσωπείας στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση του Συμβουλίου της Ευρώπης, κα Ντόρα Μπακογιάννη, η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου, κα Marija Pejcinovic Buric, ο Πρόεδρος του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Δικαιωμάτων του Ανθρώπου, κ. Robert Spano, o Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Οργανισμού, κ. Rik Daems και η Επίτροπος Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων του Συμβουλίου της Ευρώπης, κα Dunja Mijatovic.

Η εκδήλωση θα μεταδοθεί ζωντανά από τον τηλεοπτικό σταθμό της Βουλής και από το WebTV-3 της Βουλής, όπου υπάρχει επιλογή γλώσσας μεταξύ ελληνικών, αγγλικών και γαλλικών:

https://parltv.live.grnet.gr/webtv/#!pid=webtv3