Διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα “Προωθώντας την ισότητα των φύλων: ο ρόλος και το πλαίσιο λειτουργίας των θεσμικών μηχανισμών για την ισότητα εν μέσω COVID-19” (Αθήνα, 21.10.2020) – Χαιρετισμός Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών και Προέδρου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης Μ. Βαρβιτσιώτη

Μ. Βαρβιτσιώτης: Προτεραιότητά μας η πολιτική στήριξης των γυναικών

«Η πανδημία και η απομόνωση έφεραν στην επιφάνεια χιλιάδες περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ενάντια στις γυναίκες. Οφείλουμε να υιοθετήσουμε πολιτικές που θα τις στηρίξουν στο χώρο εργασίας και ακόμη περισσότερο ως επικεφαλής μονογονεϊκών οικογενειών», τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών και Πρόεδρος της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης σε χαιρετισμό που απηύθυνε στη διαδικτυακή εκδήλωση με θέμα “Προωθώντας την ισότητα των φύλων: ο ρόλος και το πλαίσιο λειτουργίας των θεσμικών μηχανισμών για την ισότητα εν μέσω COVID-19”.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης επισήμανε ότι η πανδημία του Covid-19 ανέδειξε τη σημασία της αντοχής και της συνεισφοράς των γυναικών στην κοινωνία, καθώς βρέθηκαν στην πρώτη γραμμή τόσο στη δουλειά όσο και στο σπίτι. Σημείωσε, ωστόσο, ότι αναδείχθηκαν επίσης οι ανισότητες σε βάρος των γυναικών σε πολλούς τομείς της κοινωνίας και της οικονομίας. Η δε κοινωνική απομόνωση, που επιβλήθηκε για την ανάσχεση του κορωνοϊού, έφερε στην επιφάνεια χιλιάδες περιστατικά ενδοοικογενειακής βίας ενάντια στις γυναίκες στην Ελλάδα, αλλά και στην Ευρώπη γενικότερα.

Για το λόγο αυτό, ο Αναπληρωτής Υπουργός τόνισε την ανάγκη υιοθέτησης πολιτικών για τη στήριξη των γυναικών και των επικεφαλής των μονογονεϊκών οικογενειών- που στην πλειοψηφία τους είναι γυναίκες- που βρίσκονται στα πρόθυρα της φτώχειας και της κοινωνικής περιθωριοποίησης.

Στη συνέχεια, ο κ. Βαρβιτσιώτης, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, στηλίτευσε την πρόθεση που εξέφρασαν Πολωνία και Τουρκία να αποχωρήσουν από την Ευρωπαϊκή Σύμβαση για την προστασία των γυναικών.

Ο Αναπληρωτής Υπουργός υπενθύμισε επίσης ότι η Ελληνική Προεδρία έχει θέσει στο επίκεντρό της την προστασία των ανθρώπινων δικαιωμάτων, της Δημοκρατίας και του Κράτους Δικαίου σε καιρό πανδημίας, προτάσσοντας ότι η πρόσβαση στην υγεία αποτελεί δικαίωμα που κανείς δεν πρέπει να στερείται.

Αυτό αναμένεται να αποτυπωθεί και στη Διακήρυξη των Αθηνών, που θα υπογραφεί στις 4 Νοεμβρίου στην Αθήνα και θα αποτελέσει το πρώτο έγγραφο διεθνώς σχετικά με την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των θεμελιωδών ελευθεριών σε περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

H εκδήλωση πραγματοποιήθηκε στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης και συνδιοργανώθηκε από το Συμβούλιο της Ευρώπης, την Ελληνική Προεδρία και τη Γενική Γραμματεία Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων.

Χαιρετισμό στην εκδήλωση απηύθυναν επίσης η Α.Ε. Πρόεδρος της Ελληνικής Δημοκρατίας Κατερίνα Σακελλαροπούλου, ο Πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης και η Γενική Γραμματέας του Συμβουλίου της Ευρώπης Marija Pejčinović-Burić, ενώ τοποθετήθηκε επίσης η Γενική Γραμματέας Οικογενειακής Πολιτικής & Ισότητας των Φύλων Μαρία Συρεγγέλα.