Η Διάρθρωση του Συμβουλίου της Ευρώπης

Γενική Γραμματέας

Η Γενική Γραμματέας εκλέγεται από την Κοινοβουλευτική Συνέλευση για πενταετή θητεία ως επικεφαλής του Οργανισμού. Είναι υπεύθυνη για τον στρατηγικό σχεδιασμό και την κατεύθυνση του προγράμματος και του προϋπολογισμού των εργασιών του Συμβουλίου. Διευθύνει και εκπροσωπεί τον Οργανισμό. Τον Ιούνιο 2019 εξελέγη στη θέση του Γενικού Γραμματέα η κα Marija Pejcinovic-Buric (Κροατία).

Περισσότερα

Επιτροπή Υπουργών

Πρόκειται για το σώμα λήψης αποφάσεων του Συμβουλίου και αποτελείται από τους Υπουργούς Εξωτερικών κάθε μέλους κράτους ή της μόνιμης διπλωματικής του αντιπροσωπείας στο Στρασβούργο. Η Επιτροπή των Υπουργών αποφασίζει την πολιτική του Συμβουλίου της Ευρώπης και εγκρίνει τον προϋπολογισμό και το πρόγραμμα δραστηριοτήτων του.

Περισσότερα

Κοινοβουλευτική Συνέλευση

Η Κοινοβουλευτική Συνέλευση αποτελείται από 324 κοινοβουλευτικά μέλη από 47 κράτη μέλη. Η Συνέλευση εκλέγει τον Γενικό Γραμματέα, τον Επίτροπο για τα Ανθρώπινα Δικαιώματα και τους δικαστές του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων. Αποτελεί δημοκρατικό φόρουμ συζητήσεων και εποπτεύει τις εκλογές. Οι επιτροπές του παίζουν σημαντικό ρόλο για την εξέταση τρεχόντων ζητημάτων. Στην Κοινοβουλευτική Συνέλευση συμμετέχουν και 14 Μέλη της Βουλής των Ελλήνων με επικεφαλής την Βουλευτή και πρώην Υπουργό Εξωτερικών κα Ντόρα Μπακογιάννη.

Περισσότερα

Κογκρέσο Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών

Το Κογκρέσο των Τοπικών και Περιφερειακών Αρχών είναι ένας θεσμός του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπεύθυνος για την ενίσχυση της τοπικής και περιφερειακής δημοκρατίας στα 47 κράτη μέλη του. Αποτελούμενο από δύο τμήματα – το Επιμελητήριο Τοπικών Αρχών και το Επιμελητήριο των Περιφερειών – και τρεις επιτροπές, συγκεντρώνει 648 εκλεγμένους αξιωματούχους που εκπροσωπούν περισσότερες από 200.000 τοπικές και περιφερειακές αρχές.

Περισσότερα

Διάσκεψη των ΔΜΚΟ

Η Διάσκεψη περιλαμβάνει περίπου 400 Διεθνείς Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις (ΔΜΚΟ). Λειτουργεί ως ένας σύνδεσμος ζωτικής σημασίας μεταξύ πολιτικών και κοινωνίας και μεταφέρει τη φωνή των πολιτών στο Συμβούλιο. Το έργο του Συμβουλίου επωφελείται ιδιαίτερα από την ειδικότητα των ΔΜΚΟ και της δραστηριότητάς τους στο πλάι των Ευρωπαίων πολιτών.

Περισσότερα