ΚΣΣΕ | Δήλωση για τη μετατροπή της Αγίας Σοφίας σε τζαμί

Στη συνάντηση που πραγματοποιήθηκε μέσω τηλεδιάσκεψης σήμερα, η Επιτροπή Πολιτισμού, Επιστήμης, Παιδείας και Μέσων Ενημέρωσης της ΚΣΣΕ υιοθέτησε δήλωση (Written declaration on Hagia Sophia), που αναφέρει ότι η αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, από μουσείο σε τζαμί, ήταν «ένα βήμα διακρίσεων προς τα πίσω, που υπονομεύει σαφώς την κοσμική ταυτότητα της Τουρκίας και την πολυπολιτισμική κληρονομιά». Σύμφωνα με την Επιτροπή, αυτή η απόφαση έρχεται σε αντίθεση με τις βασικές αξίες και αρχές της ΚΣΣΕ, ιδίως όσον αφορά τον διαθρησκευτικό και διαπολιτισμικό διάλογο και την αρχή της συνύπαρξης.

Στη Δήλωση, που υιοθετήθηκε μετά από πρόταση του επικεφαλής της Αντιπροσωπείας της Κύπρου στην ΚΣΣΕ, Νίκου Τορναρίτη σημειώνεται :

Η αλλαγή του καθεστώτος της Αγίας Σοφίας, στην Κων/πολη, από μουσείο σε τζαμί στις 13 Ιουλίου 2020, είναι ενδεικτική της έλλειψης σεβασμού της Τουρκίας για τις πολιτιστικές και θρησκευτικές αξίες. Αυτό το μνημείο είναι ένα από τα πιο σημαντικά Μνημεία Παγκόσμιας Κληρονομιάς και ένα θρυλικό σύμβολο της αλληλεπίδρασης μεταξύ πολιτισμών και της συνύπαρξης πολιτισμών. Η θεία ομορφιά της Αγίας Σοφίας ξεπερνά τις θρησκείες. Ως αρχιτεκτονικό αριστούργημα είχε ευρεία επιρροή τόσο στη δυτική όσο και στην ισλαμική τέχνη. Η παραβίαση αυτής της μοναδικής κληρονομιάς είναι κατακριτέα και απαράδεκτη. Είναι επίσης ένα βήμα διακρίσεων προς τα πίσω, που υπονομεύει σαφώς την κοσμική ταυτότητα και την πολυπολιτισμική κληρονομιά της Τουρκίας.

Η απόφαση αυτή έρχεται επίσης σε αντίθεση με τις βασικές αξίες και αρχές της ΚΣΣΕ, ιδίως όσον αφορά το διαθρησκευτικό και διαπολιτισμικό διάλογο και την αρχή της συνύπαρξης. Ως πολυπολιτισμικός Οργανισμός εξ ορισμού, πρέπει να οικοδομήσουμε συνεκτικές κοινωνίες που να είναι δεκτικές στην ποικιλομορφία και να βρούμε τρόπους για τους ανθρώπους από διαφορετικές θρησκείες και πεποιθήσεις να συνυπάρχουν ειρηνικά σε κοινωνίες με ποικιλομορφία προστατεύοντας τα ανθρώπινα δικαιώματα για όλους, διασφαλίζοντας το κράτος δικαίου και με εγγύηση της θρησκευτικής ελευθερίας.

Η Δήλωση που υιοθετήθηκε είναι διαθέσιμη στη σελίδα:

http://www.assembly.coe.int/LifeRay/CULT/Pdf/Press/2020/20201106-DeclarationSainte-Sophie-EN.pdf