Παρέμβαση Προέδρου Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτη στη Διευρυμένη Διαρκή Επιτροπή της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης (12.10.2020)

Στην παρέμβαση του στη διευρυμένη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής της ΚΣΣΕ, ο Έλληνας ΑΝΥΠΕΞ και Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του ΣτΕ, ανέφερε ότι «σε περιόδους πανδημίας, η ανθρώπινη ζωή και η δημόσια υγεία πρέπει να διατηρούνται στην κορυφή των προτεραιοτήτων μας, ανεξάρτητα από τα προβλήματα στην οικονομική δραστηριότητα και προσπαθώντας επίσης να ελαχιστοποιήσουμε τις αρνητικές συνέπειες για τη δημοκρατία, το κράτος δικαίου και τα ανθρώπινα δικαιώματα». «Η αδιάλειπτη δραστηριότητα των θεσμών στα κμ μπορεί να συμβάλλει σημαντικά στον περιορισμό των αρνητικών επιπτώσεων της κρίσης στην κοινωνία, την κοινωνική συνοχή, την οικονομία και την απασχόληση».

Ο Έλληνας ΑΝΥΠΕΞ τόνισε τις προσπάθειες που έγιναν σε αυτό το πλαίσιο όσον αφορά στο ζήτημα της βίας κατά των γυναικών και της ενδοοικογενειακής βίας που αναδύθηκε με πιο πιεστικό τρόπο από ό,τι προηγουμένως, και εξέφρασε την αποδοκιμασία του για το γεγονός ότι ορισμένα κ-μ διατύπωσαν τη βούλησή τους να αποσυρθούν από τη Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης.

«Η Διακήρυξη της Αθήνας για την προστασία της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων σε περιόδους πανδημίας – που βρίσκεται υπό προετοιμασία και αναμένεται να εγκριθεί στις 4 Νοεμβρίου στην 130η σύνοδο της Επιτροπής Υπουργών στην Αθήνα – θα αφορά σε βασικά ζητήματα που θα πρέπει να αντιμετωπίσουμε», σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης.