Σημεία Χαιρετισμού Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μ. Βαρβιτσιώτη στη διαδικτυακή ημερίδα «Διατηρώντας το Μέλλον – Νέες Προσεγγίσεις στη Διαχείριση Πολιτισμικής Κληρονομιάς και Περιβαλλοντικής Προστασίας» (Αθήνα, 16.11.2020)

Μ. Βαρβιτσιώτης: O πολιτισμός δεν είναι λάφυρο!

«Η σημασία της πολιτιστικής κληρονομιάς είναι ουσιώδης και γι’ αυτό πρέπει να διασφαλίσουμε το δικαίωμα κάθε γενιάς να την απολαμβάνει» τόνισε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών κ. Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας σήμερα στη διαδικτυακή ημερίδα «Διατηρώντας το Μέλλον – Νέες Προσεγγίσεις στη Διαχείριση Πολιτισμικής Κληρονομιάς και Περιβαλλοντικής Προστασίας»,  που διοργανώθηκε στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας της Επιτροπής των Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης σε συνεργασία με την Ελληνική Εθνική Επιτροπή UNESCO.

Η πολιτιστική κληρονομιά αποτελεί καθοριστικό στοιχείο για την ταυτότητα μας, σημείωσε ο κ. Βαρβιτσιώτης, και γι’ αυτό οφείλουμε να την προστατεύουμε. Όπως τόνισε, η προστασία της πολιτιστικής κληρονομιάς έναντι της κλιματικής αλλαγής  αποτέλεσε μια προτεραιότητα της Ελληνικής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, σε συνέχεια της πρωτοβουλίας του Έλληνα Πρωθυπουργού Κυριάκου Μητσοτάκη στη Σύνοδο Κορυφής των Ηνωμένων Εθνών  για το Κλίμα τον Σεπτέμβριο του 2019».

Με την ιδιότητά του ως Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών, πρόσθεσε ότι «η διαφύλαξη της πολιτιστικής κληρονομιάς δεν αποτελεί μόνο ζήτημα εθνικής πολιτικής, αλλά απαιτεί συνέργειες και συνεργασίες, καθώς και το σεβασμό των αρχών του διεθνούς δικαίου και συμφωνιών», τονίζοντας ότι ο ίδιος καταδίκασε στο πλαίσιο του Συμβουλίου της Ευρώπης την πρόσφατη εργαλειοποίηση της Αγίας Σοφίας από την τουρκική κυβέρνηση με τη μετατροπή της από μουσείο σε τέμενος.

«Τόσο η φυσική όσο και η πολιτιστική κληρονομιά πρέπει να γίνονται σεβαστές και να μην τις μεταχειριζόμαστε ως λάφυρα» επισήμανε ο κ. Βαρβιτσιώτης. Κλείνοντας, τόνισε την επιτυχημένη κατάληξη της Ελληνικής Προεδρίας της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης με την υπογραφή της Διακήρυξης των Αθηνών από τα 44 εκ των 47 κρατών μελών του Οργανισμού, στην οποία μεταξύ άλλων περιλαμβάνονται χαρακτηριστικές πρόνοιες για την προστασία των μελλοντικών γενιών έναντι υγειονομικών κρίσεων αλλά και περιβαλλοντικών απειλών.