Σημεία Παρέμβασης Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών και Προέδρου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη στη διαδικτυακή εκδήλωση «Γυναίκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Δύναμη για τη Δημοκρατία μας, η ισότιμη, αξιοκρατική συμμετοχή των γυναικών» (09.11.2020)

Μ. Βαρβιτσιώτης: H ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στα κοινά αποτελεί δύναμη Δημοκρατίας!

«Η πολιτική μπορεί να είναι γένους θηλυκού, αλλά δυστυχώς στην Ελλάδα υπάρχει υποεκπροσώπηση σε θέσεις ευθύνης. Η πολιτική δεν είναι ζήτημα φύλου, αλλά ίσων ευκαιριών. Η ισότιμη συμμετοχή των γυναικών στην πολιτική και την τοπική αυτοδιοίκηση αποτελεί δύναμη Δημοκρατίας». Το μήνυμα αυτό έστειλε ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης μιλώντας στη διαδικτυακή εκδήλωση «Γυναίκες στην Τοπική Αυτοδιοίκηση – Δύναμη για τη Δημοκρατία μας, η ισότιμη, αξιοκρατική συμμετοχή των γυναικών», που διοργανώθηκε από την Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης και το Υπουργείο Εσωτερικών.

Ο κ. Βαρβιτσιώτης υπογράμμισε πως οφείλουμε, ως εκπρόσωποι της Κυβέρνησης αλλά και ως Συμβούλιο της Ευρώπης, να παρουσιάζουμε ίσες ευκαιρίες και να μεριμνούμε ώστε να τηρούνται όλες οι συμβάσεις που αφορούν τη διαφύλαξη των δικαιωμάτων της γυναίκας. Ανέφερε, δε, πως η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης με γνώμονα τη διαφύλαξη των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, έθεσε ως ένα από τα θέματά της τα δικαιώματα των γυναικών – όπως περιγράφονται και από τις Συνθήκες του Συμβουλίου της Ευρώπης – όπως η Σύμβαση της Κωνσταντινούπολης, που αφορά στην καταπολέμηση της βίας κατά των γυναικών. Σε αυτό το πλαίσιο, επισήμανε πως η Ελληνική Προεδρία εξέδωσε τη «Διακήρυξη των Αθηνών», ένα κείμενο αρχών και θέσεων για την προστασία των ανθρωπίνων δικαιωμάτων κατά την πανδημία, το οποίο συγκεκριμένα κράτη-μέλη δεν στήριξαν καθώς δεν αποδέχονται τις προβλέψεις της Σύμβασης της Κωνσταντινούπολης προφασιζόμενοι πως δεν ταιριάζει στη δική τους πολιτική θέση. Εξέφρασε, μάλιστα, τη δυσαρέσκειά του για τη στάση των εν λόγω χωρών.

Κλείνοντας, ανέφερε πως ο θεσμός της τοπικής αυτοδιοίκησης, την οποία έχει υπηρετήσει, βρίσκεται πολύ πιο κοντά στον πολίτη από την κεντρική εξουσία και πως παίζει κεντρικό ρόλο, γιατί ο δήμαρχος και οι δημοτικοί άρχοντες αντιμετωπίζουν τα προβλήματα της κοινωνίας τη στιγμή που δημιουργούνται. Γι’αυτό έχει μεγάλη σημασία, οι γυναίκες, που αποτελούν και τη ραχοκοκαλιά της οικογενειακής δομής, να είναι πολύ πιο ενεργές στην τοπική διακυβέρνηση. «Η ανάδειξη μιας τέτοιας αναγκαιότητας για τον ρόλο των γυναικών στην τοπική αυτοδιοίκηση, η ισότιμη, αξιοκρατική συμμετοχή των γυναικών, όπως αναφέρει και ο τίτλος της σημερινής εκδήλωσης, είναι δύναμη για τη Δημοκρατία μας», δήλωσε καταλήγοντας.

Στη διαδικτυακή εκδήλωση συμμετείχαν, επίσης, ο Υπουργός Εσωτερικών, Παναγιώτης Θεοδωρικάκος, η Γενική Διευθύντρια της Διεύθυνσης Δημοκρατίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, Snežana Samardžić-Marković, η πρώην Πρόεδρος της Κοινοβουλευτικής Συνέλευσης του Συμβουλίου της Ευρώπης, Anne Brasseur και η επικεφαλής της γραμματείας της επιτροπής πολιτικών υποθέσεων και δημοκρατίας της ΚΣΣΕ, Δέσποινα Χατζηβασιλείου. Συμμετείχαν επίσης η Δήμαρχος Άη Στράτη, Μαρία Κακαλή και η Δήμαρχος Αγίου Δημητρίου, Μαρία Ανδρούτσου. Την έρευνα παρουσίασε η Ειδική επί θεμάτων Συμβουλίου της Ευρώπης, Dr Alenka Verbola και τα συμπεράσματα, η γενική διευθύντρια του Συμβουλίου Ανταγωνιστικότητας, Βενετία Κουσία. Την εκδήλωση συντόνισε η Αντιπρόεδρος του ΕΚΔΔΑ, Εύη Δραμαλιώτη.

 

Δείτε εδώ σχετικό tweet: