“Συζητώντας με…” την Έφη Βαγενά, Καθηγήτρια Βιοηθικής, ETH Ζυρίχης (Τρίτη, 20.10.2020, 15:00)

Η Ελληνική Προεδρία της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη συνεχίζει τον κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων με τίτλο «Συζητώντας με…» και προσκεκλημένη την Καθηγήτρια του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας Ζυρίχης Έφης Βαγενά. Η συζήτηση θα μεταδοθεί αύριο Τρίτη, 20 Σεπτεμβρίου 2020, στις 3 το μεσημέρι. Η Καθηγήτρια Βαγενά θα αναδείξει τα πολιτικά και ηθικά διακυβεύματα των νέων τεχνολογιών στη διαχείριση της πανδημίας του COVID-19, καθώς και τις προκλήσεις της ψηφιακής μετάβασης για τις δημοκρατικές κοινωνίες.

Συντονίζει η διπλωματική συντάκτρια Νεφέλη Λυγερού, από την εφημερίδα «Πρώτο Θέμα».

Ο κύκλος συζητήσεων εντάσσεται στις εναλλακτικές ψηφιακές δράσεις της Ελληνικής προεδρίας, προσφέροντας ένα θεσμικό βήμα διαλόγου, ανοιχτού στο ευρύ κοινό, με σημαντικές προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκοπός των συναντήσεων είναι ο θεσμός του Συμβουλίου της Ευρώπης να έρθει πιο κοντά στην κοινωνία των πολιτών. Υπενθυμίζεται, ότι κεντρικό θέμα της Ελληνικής Προεδρίας είναι: “Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας – Αποτελεσματική διαχείριση μίας υγειονομικής κρίσης με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου”.

Η ψηφιακή συζήτηση θα μεταδοθεί στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, από το κανάλι της Ελληνικής Προεδρίας στο youtube που μπορείτε να δείτε εδώ, καθώς και από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα Έφης Βαγενά:

Η Έφη Βαγενά, Ph.D., σπούδασε Ιατρική Ιστορία και Βιοηθική στο Πανεπιστήμιο της Μινεσότα (Η.Π.Α.) και ολοκλήρωσε την Υφηγεσία της στις Πολιτικές Βιοηθικής και Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Από το 2000 ως το 2007 εργάστηκε στον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας (ΠΟΥ).

Το 2007, εντάχθηκε στο Ινστιτούτο Βιοϊατρικής Ηθικής και Ιστορίας της Ιατρικής στο Πανεπιστήμιο της Ζυρίχης. Είναι σύμβουλος του ΠΟΥ σε διάφορα έργα και επισκέπτρια διδάσκουσα στο Harvard Center for Bioethics, στην Ιατρική Σχολή του Harvard. Το 2015 ορίστηκε Καθηγήτρια Πολιτικής Υγείας του Ελβετικού Εθνικού Ιδρύματος Επιστημών (SNSF). Από το 2017 είναι καθηγήτρια Βιοηθικής στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας ETH Ζυρίχης. Είναι η ιδρύτρια του Εργαστηρίου Ηθικής και Πολιτικής Υγείας στο Τμήμα Επιστημών και Τεχνολογίας Υγείας στο ETH Ζυρίχης.

Η τρέχουσα έρευνά της εστιάζει σε ζητήματα δεοντολογίας και πολιτικής στην ιατρική ακριβείας και στην ψηφιακή υγεία. Ενδιαφέρεται ιδιαίτερα για ζητήματα ηθικής εποπτείας των ερευνητικών χρήσεων των μεγάλων δεδομένων, των ηθικών χρήσεων των μεγάλων δεδομένων και της τεχνητής νοημοσύνης για την παγκόσμια υγεία. Η δουλειά της στοχεύει στην παροχή συγκεκριμένων πολιτικών συστάσεων και πλαισίων που διευκολύνουν τη χρήση νέων τεχνολογιών για μια καλύτερη και πιο δίκαιη υγεία. Πρόσφατα ηγήθηκε της ομάδας εμπειρογνωμόνων δεοντολογίας του ΠΟΥ για τις τεχνολογίες παρακολούθησης ψηφιακής εγγύτητας για την ανίχνευση επαφών COVID19.