“Συζητώντας με…” την Καθηγήτρια του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (ETH) Ζυρίχης, Έφη Βαγενά, στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

Έφη Βαγενά: Η ευρωπαϊκή εμπειρία μας έδειξε ότι μπορούμε να σεβόμαστε την αυτονομία του ατόμου από τη μία, και να περιορίσουμε την πανδημία από την άλλη! 

Με προσκεκλημένη την Καθηγήτρια Βιοηθικής στο Ελβετικό Ομοσπονδιακό Ινστιτούτο Τεχνολογίας (ETH) της Ζυρίχης Έφη Βαγενά, συνέχισε ο κύκλος των διαδικτυακών συναντήσεων «Συζητώντας με…» που διοργανώνεται από την ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης, υπό τον Αναπληρωτή Υπουργό Εξωτερικών και Πρόεδρο της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Τη συζήτηση, η οποία στράφηκε γύρω από τα ηθικά και πολιτικά διακυβεύματα στη χρήση των νέων τεχνολογιών για την αντιμετώπιση της πανδημίας, συντόνισε η διπλωματική συντάκτρια του «Πρώτου Θέματος» Νεφέλη Λυγερού.

Η Έφη Βαγενά σημείωσε στην παρέμβασή της ότι πρόκειται για την πρώτη πανδημία που ζήσαμε στην ψηφιακή εποχή, ενώ οι νέες τεχνολογίες μας βοήθησαν τόσο να ανταποκριθούμε στις ιατρικές απαιτήσεις της πανδημίας, όσο και να προσαρμόσουμε τη ζωή μας στις ιδιαίτερες συνθήκες ζωής. Όπως τόνισε, μια επιπλέον συνέπεια της πανδημίας υπήρξε η όλο και μεγαλύτερη προώθηση τεχνολογικών καινοτομιών σε μεγάλη κλίμακα, οι οποίες ωστόσο έθεσαν μπροστά στις δημοκρατικές κοινωνίες προκλήσεις αναφορικά με τον έλεγχο των προσωπικών δεδομένων και την προστασία της ιδιωτικότητας. Γι’αυτό, σημείωσε, «κάθε φορά που αναπτύσσουμε μια τεχνολογία, ιδιαίτερα όταν πρόκειται στο επίπεδο πληθυσμού, είναι σημαντικό να υπάρχουν μηχανισμοί λογοδοσίας». Ωστόσο, όπως κατέληξε χαρακτηριστικά, η ευρωπαϊκή εμπειρία από την κρίση της πανδημίας μας έδειξε συνολικά ότι  «μπορούμε να σεβόμαστε το απόρρητο και την αυτονομία του ατόμου από τη μία πλευρά, και να εξυπηρετήσουμε σκοπούς δημόσιας υγείας και να περιορίσουμε την πανδημία από την άλλη».

Δείτε το βίντεο εδώ