“Συζητώντας με…” τον Διευθυντή του Future Europe Initiative (Atlantic Council) Benjamin Haddad στο πλαίσιο της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης – Παρέμβαση του Προέδρου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης και Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη (23.09.2020)

 Μπέντζαμιν Χαντάντ: οι Ευρωπαίοι να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους! 

Με προσκεκλημένο τον Γάλλο πολιτικό επιστήμονα Μπέντζαμιν Χαντάντ, Διευθυντή του Future Europe Initiative του Atlantic Council στην Washington D.C. των ΗΠΑ και στενό συνεργάτη του Εμμανουέλ Μακρόν, συνέχισε ο κύκλος των διαδικτυακών συναντήσεων «Συζητώντας με…» που διοργανώνεται από την ελληνική προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης. Η συζήτηση που στράφηκε γύρω από τα γεωπολιτικά διακυβεύματα της πανδημίας και τις επιπτώσεις της στις ευρωπαϊκές δημοκρατίες, ξεκίνησε με εισαγωγική τοποθέτηση του Αναπληρωτή Υπουργού Εξωτερικών και Προέδρου της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης, Μιλτιάδη Βαρβιτσιώτη. Τον συντονισμό της συζήτησης είχε ο Δημήτρης Γκιντίδης από την ομάδα Τύπου της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Με το εισαγωγικό του μήνυμα ο κ. Βαρβιτσιώτης είχε την ευκαιρία να υπογραμμίσει τη δράση του Benjamin Haddad υπέρ της Ευρωπαϊκής ενότητας και της αγαστής διατλαντικής συνεργασίας, καθώς και τη δημόσια στράτευσή του υπέρ των δημοκρατικών αρχών, του κράτους δικαίου και των ανθρωπίνων δικαιωμάτων. Χαρακτηριστικά, τόνισε ότι ο πολιτικός ρεαλισμός που διακρίνει τον κ. Haddad είναι ιδιαίτερα πολύτιμος σε μια δύσκολη περίοδο κατά την οποία οι δημοκρατικοί θεσμοί αντιμετωπίζουν προκλήσεις θέτοντας επιτακτικά την ανάγκη καινούργιων προσεγγίσεων.

Από την πλευρά του, ο Benjamin Haddad προέτρεψε «οι Ευρωπαίοι να πάρουν την τύχη τους στα χέρια τους» καθώς οι ΗΠΑ την τελευταία δεκαετία σταδιακά αποσύρονται από την περιοχή αφήνοντας ένα στρατηγικό κενό. Ταυτόχρονα, σημείωσε ότι οι κρίσεις αναδεικνύουν την ανάγκη μεταρρυθμίσεων και βελτιώσεων των θεσμών της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπως πρόσφατα η μεταναστευτική κρίση έδειξε για τη ζώνη Σένγκεν «ότι εάν αποφασίσουμε να καταργήσουμε τα εσωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τότε πρέπει να επενδύσουμε σημαντικά στην ασφάλεια των εξωτερικών συνόρων και τη στήριξη χωρών όπως η Ιταλία και η Ελλάδα». Η πανδημία δοκίμασε την Ευρωπαϊκή Ένωση, προσέθεσε, καθώς αρχικά «υπήρξαν κάποιες ατυχίες, κάποιες αποτυχίες σίγουρα, αλλά αυτό που είδαμε το περασμένο καλοκαίρι είναι οι Ευρωπαίοι να καταφέρνουν να συμφωνήσουν σε ένα ιστορικό πακέτο ανάκαμψης». O κ. Haddad σημείωσε μάλιστα «ότι εντυπωσιάστηκε από την ηγεσία του Κυριάκου Μητσοτάκη στην αντιμετώπιση της πανδημίας». Κλείνοντας, εξέφρασε την ικανοποίησή του επειδή «η εξέλιξη των διμερών σχέσεων μεταξύ Γαλλίας και Ελλάδας τους τελευταίους μήνες και η ισχυρότερη αλληλεγγύη μεταξύ δύο χωρών στην υπεράσπιση των ελληνικών κυριαρχικών δικαιωμάτων και του διεθνούς δικαίου στην Ανατολική Μεσόγειο είναι πραγματικά ένα ισχυρό βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για τους Ευρωπαίους να διεκδικήσουν τη δική τους κυριαρχία και ταυτότητα στην παγκόσμια σκηνή».

Δείτε το βίντεο εδώ