Ο Καθηγητής του Πανεπιστημίου Stanford Josiah Ober προσκεκλημένος της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης

“Συζητώντας με…” τον Josiah Ober, Καθηγητή Κλασικών Σπουδών και Πολιτικής Επιστήμης, κάτοχος της έδρας Ελληνικών Σπουδών “Κωνσταντίνος Μητσοτάκης”, Πανεπιστήμιο Stanford (Τετάρτη, 16.09.2020, 16:00)

Η Ελληνική Προεδρία του Συμβουλίου της Ευρώπης συνεχίζει τον κύκλο διαδικτυακών συζητήσεων με τίτλο «Συζητώντας με…» και προσκεκλημένο τον Καθηγητή του Πανεπιστημίου Stanford Josiah Ober. Η συζήτηση θα μεταδοθεί αύριο Τετάρτη, 16 Σεπτεμβρίου 2020, στις 4 το μεσημέρι. Ο Καθηγητής Ober θα αναδείξει την ιδιαίτερη δυναμική της αρχαίας αθηναϊκής δημοκρατίας, καθώς και την επικαιρότητα της συγκριτικής πολιτικής ανάλυσης  στη σημερινή συγκυρία, δεδομένων μάλιστα των προκλήσεων που θέτουν οι πανδημίες στις δημοκρατίες – από τον Λοιμό των Αθηνών μέχρι τον COVID19.

Τη συζήτηση ανοίγει ο Αναπληρωτής Υπουργός Εξωτερικών Μιλτιάδης Βαρβιτσιώτης, ως Πρόεδρος της Επιτροπής Υπουργών του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Συντονίζει o δημοσιογράφος Νίκος Ευσταθίου, συντάκτης διεθνούς ρεπορτάζ της εφημερίδας «Καθημερινή».

Ο κύκλος συζητήσεων εντάσσεται στις εναλλακτικές ψηφιακές δράσεις της Ελληνικής προεδρίας, προσφέροντας ένα θεσμικό βήμα διαλόγου, ανοιχτού στο ευρύ κοινό, με σημαντικές προσωπικότητες εγνωσμένου κύρους από την Ελλάδα και το εξωτερικό. Σκοπός των συναντήσεων είναι ο θεσμός του Συμβουλίου της Ευρώπης να έρθει πιο κοντά στην κοινωνία των πολιτών. Υπενθυμίζεται, ότι κεντρικό θέμα της Ελληνικής Προεδρίας είναι: “Η προστασία της ανθρώπινης ζωής και της δημόσιας υγείας σε συνθήκες πανδημίας – Αποτελεσματική διαχείριση μίας υγειονομικής κρίσης με πλήρη σεβασμό των ανθρωπίνων δικαιωμάτων και των αρχών της δημοκρατίας και του κράτους δικαίου”.

Η ψηφιακή συζήτηση θα μεταδοθεί στην ιστοσελίδα της Ελληνικής Προεδρίας του Συμβουλίου της Ευρώπης, από το κανάλι της Ελληνικής Προεδρίας στο youtube που μπορείτε να δείτε εδώ, καθώς και από τα κοινωνικά μέσα δικτύωσης του Συμβουλίου της Ευρώπης.

Σύντομο βιογραφικό σημείωμα Josiah Ober:

Ο Josiah Ober, Καθηγητής στην Έδρα Μητσοτάκη στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών και Επιστημών του Πανεπιστημίου Stanford, εργάζεται πάνω στον ιστορικό θεσμισμό και την πολιτική θεωρία, εστιάζοντας στην πολιτική σκέψη και πρακτική του αρχαίου ελληνικού κόσμου και τη σύγχρονη σημασία του. Είναι συγγραφέας πολλών καθοριστικών έργων, συμπεριλαμβανομένων των Mass and Elite in Democratic Athens (1989), Political Dissent in Democratic Athens (2008), Democracy and Knowledge (2008), ενώ πιο πρόσφατε δημοσίευσε το The Rise and Fall of Classical Greece το 2015 και Demopolis: Democracy before Liberalism in Theory and Practice το 2017. Έχει επίσης δημοσιεύσει περίπου 75 άρθρα και κεφάλαια, συμπεριλαμβανομένων πρόσφατων άρθρων στο American Political Science Review, Philosophical Studies, Hesperia, Polis και Transactions of the American Philological Association.